Roel* uit Waalwijk aan het werk met Gedi
Roel legt zijn hoofd op tafel. Gedi laat hem eventjes liggen. Hij heeft geen zin meer, denkt ze. Hoe krijg ik hem aan de taal?

‘Hé, wat goed, je laat het werkwoord slapen zien!’ Roel verroert zich niet.

‘We gaan wakker worden’, zegt Gedi. Ze raakt hem zachtjes aan. Ze voelt dat hij het stiekem leuk vindt.

‘Boe – schrikken!’, roept ze vlak daarna. Schaterend gaan ze verder met de les. Gedi bedenkt spontaan een teletijdmachine die alle tijden van de werkwoordsvormen in overzichtelijke stukjes deelt.

*naam gefingeerd wegens privacy

 

lees verder
Hoe de 13 jarige Rob uit Waspik tóch weer naar school kon
Rob is 13 jaar. Anderhalf jaar lang zat hij thuis.

Met zijn autisme en ADHD ging het niet op school. Sinds kort volgt de tiener uit Waspik weer lessen; drie dagen per week, twee uur per dag. ,,Het lijkt weinig, maar voor onze zoon is dit een supermijlpaal.”

Lees het volledige artikel hier.

lees verder
 
Tolweg 205161 NT Sprang-Capelle 06-11490460 info@famkemeerhoff.nl

Thuiszitters

Famke Meerhoff kleinschalige groene zorg begeleidt zowel kinderen die al thuiszitten als kinderen die nog (net) niet thuiszitten. Daarbij zijn we ook gespecialiseerd in hulp aan ouders en scholen. Zo voorkomen we vaak dat een kind komt thuis te zitten.

Thuiszitters kampen meestal met psychische problemen en moeilijk verstaanbaar gedrag. Door het (deels) missen van de lessen lopen ze vaak ook een leerachterstand op. Famke Meerhoff kleinschalige groene zorg helpt met orthopedagogische en didactische begeleiding.

Orthopedagogische begeleiding

Voor iedere thuiszitter maken wij een programma op maat. Dit start altijd met een rustperiode gericht op de zintuigelijke beleving in en om de woonboerderij. Uit onze jarenlange ervaring weten we dat onze groene zorg ruimte biedt om elkaar te ontmoeten. We spreken van een ontmoeting als het kind zich begrepen voelt. Zo komen we bij de diepere oorzaak van het thuiszitten en geven we invulling aan onze orthopedagogische begeleiding.

Didactische begeleiding

Zodra we vanuit de orthopedagogische begeleiding merken dat de thuiszitter weer toe is aan leren, delen we deze positieve ontwikkeling met de ouders en het kind. In overleg met de ouders en het kind combineren we vervolgens de orthopedagogische begeleiding met de didactische begeleiding. Gedi van Dijk is onze didactisch begeleidster.

Gedi van Dijk

‘Lesgeven is meester én leerling zijn. Ik leer nog elke dag van de kinderen.’ Bevlogen vertelt Gedi van Dijk over haar vak. Haar 30-jarige ervaring als leerkracht van een vrije basisschool zet ze in voor de didactische begeleiding met als doel het ondersteunen van de kinderen in het zichzelf mogen zijn.

Leren met hart, hoofd en handen

Een sterk lichaam, een warm gevoelsleven en kennis. De basis om jezelf te worden. Gedi: ‘De één is praktisch ingesteld, de ander meer intellectueel en een derde is sociaal gericht. Voor alle drie zijn hart, hoofd en handen even belangrijk. Daarbij doorloopt ieder kind verschillende ontwikkelingsfasen.’ De begeleiding van Gedi kenmerkt zich dan ook door de aansluiting op de ontwikkeling waarin het kind zich bevindt in combinatie met het aanspreken van de diverse individuele vermogens. Humor, wederzijds vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid karakteriseren haar aanpak. Zo komt er beweging en enthousiasme vrij waardoor een kind op zijn manier zelfstandig leert nadenken en zijn mening vormen. Naast lezen en rekenen beschikt Gedi over een schatkamer aan mogelijkheden. Zo geeft ze schilderen, muziek, vertelt ze verhalen, bakt ze brood en werkt ze met materialen uit de natuur.

Begeleiding op weg terug naar school

De gedeeltelijke of volledige terugkeer naar de huidige of nieuwe school is een grote uitdaging. Zowel voor het kind, de ouders en de school. Ook bij deze laatste stap is het verankeren van het veilige, geborgen gevoel dat het kind bij Famke (her)ontdekt heeft van groot belang. Daarom werkt Gedi van Dijk bij Famke Meerhoff kleinschalige groene zorg om het kind met individuele leerbegeleiding en alle betrokkenen bij deze laatste stap van A tot Z te begeleiden.

Thuiszitters omgeving Breda en Waalwijk

Famke Meerhoff kleinschalige groene zorg begeleidt thuiszitters uit, onder andere, omgeving Breda en Waalwijk. Ze helpt met orthopedagogische en didactische begeleiding en is ook gespecialiseerd in hulp aan ouders en scholen.